Daedalus leefde in Athene: hij was de eerste kunstenaar en architect van de Grieken. In een vlaag van verstandsverbijstering vermoordde Daedalus op een dag zijn neef, vanwege jaloezie. Als straf werd Daedalus verbannen uit Athene. Koning Minos van Kreta neemt hem gastvrij op en Daedalus bouwt voor hem het labyrint, als behuizing van de minotaurus. Dan ontstaat er een conflict tussen Daedalus en de koning. Dit leidt ertoe dat Minos het bevel geeft Daedalus samen met zijn zoon Ikaros op te sluiten in het Labyrint (een doolhof). Gevangen in het labyrint komt daedalus op het idee vleugels uit veren voor hen beiden te maken en deze met bijenwas aan elkaar te bevestigen. Met behulp van  deze veren zouden zij uit het labyrint kunnen vliegen. Na dringende waarschuwingen van de vader aan zijn zoon om vooral in de middenbaan tussen de zon en de zee te blijven, dus niet te hoog en niet te laag, omdat anders de veren te nat en te zwaar zullen worden of de bijenwas te warm waardoor die smelt. Ikaros krijgt er zo'n plezier, dat hij de vermaningen van zijn vader vergeet, hoger en hoger gaat vliegen en te dicht bij de zon komt, waardoor de was van zijn vleugels smelt en deze loslaten: zo valt hij omlaag en verdrinkt in de zee, de naar hem de Icarische zee heet.

De mythe van Ikaros vertelt over de mens die in staat is de kracht van de natuur te overwinnen, en wel in twee opzichten. Ikaros overwint zowel de natuur buiten hem als de natuur in hem: ikaros is sterker en slimmer dan de wet van de zwaartekracht, en Ikaros kan zijn natuurlijke angst voor het onbekende overwinnen, hij heeft de moed om iets te doen dat nog nooit iemand heeft gedaan.              

Maar de mythe van Ikaros vertelt ook over de terugkeer van de kracht van de natuur. Ikaros word op zijn beurt overwonnen, en nu ook in twee opzichten: op de eerste plaats, is er van buiten de kracht van de zon: geen enkel mens kan hier te dicht bij komen. Ten tweede is er ook de kracht van een drift, deze drift heeft hier de gestalte van overmoed. Ikaros word meegesleept door zijn overmoed, de wijze raad van zijn vader genegeerd.